de  NIEUWE  RAATAKKERS ,  doet u mee ?

Wij hebben in 2017 een begin gemaakt met het bewerken van de akkers, zie alle foto’s ,  en hopen dat veel vrijwilligers en huurders van de akkers zich bij ons aansluiten.
Maar nu even niet . Wij zitten vol . Alleen als een groter park ; zie toekomstplannen , mogelijk is kunnen meer mensen meedoen .  Vriend van de Stichting Nieuwe Raatakkers i.o. ben je als je meedoet als huurder van een tuinstrook  ,  vrijwilliger  of als donateur .

Donateurs kunnen  dit project steunen voor € 30 per jaar . Donateurs zijn heel belangrijk om dit natuur- project te kunnen laten slagen want er moeten nog veel zaken worden aangeschaft en betaald. Zij kunnen een jaarlijkse donatie geven waar privileges tegenover staan ; o.a. een bankje op het complex waar zij  van de vogels en vlinders en bloemen kunnen genieten  en eens per jaar een groente pakket van de akkers.

Tuiniers en donateurs kunnen ook  fruit plukken uit het voedselbos.

Bij regen schuilen we in een bouwkeet en er is een composttoilet op het terrein. 

Aanmelden als vriend van de Nieuwe Raatakkers bij : Jan Bulthuis , 0553664791 , janbulthuis@planet.nl
U kunt  geld overmaken op rekening    NL68 INGB 0653 2726 50   t.n.v. J.Bulthuis onder vermelding “Raatakkers”.

Raatakkers Klein

0,5 tot 1, 5 hectare.

Basisplan voor kleine biologisch bewerkte  akkers gescheiden door natuurstroken. . Dit plan is zowel goed voor de natuur als om gezond voedsel te verschaffen aan bewerkers en afnemers. Bevorderen biodiversiteit. Plezier om in dit kleinschalige landschap te werken en te vertoeven.De akkers  grotendeels met één gewas bebouwen. Dat  geeft rust aan de dieren en rust aan het oog van de bewerkers en bezoekers.Dus geen volkstuin karakter ; geen huisjes , geen barbecue en slechts één vaste dag in de week , hooguit twee, bewerking van de akkers door huurders en vrijwilligers.  Wij hebben vrijdag en zaterdag in gedachte.Donateurs kunnen iedere dag door de raatakkers wandelen en op een bankje genieten van de pracht van de bloemen , vogels en vlinders.Dit plan is vorig jaar begonnen en gaan we dit jaar enthousiast mee verder.

Wat kan zoal op een raatakker verbouwd worden :

Graan , oude rassen ( gezonder) om zelf brood meel te maken en brood te bakken of als bij gerst zelf eigen bier te brouwen . Ook als krachtvoer voor geiten .
Zonnebloemen , voor stichting de Zonnebloem .
Een akker met gewassen voor de Pluktuin Apeldoorn, zoals  aardappels, uien, pompoenen , pastinaken , bieten.
Een akker voor krachtvoer ( gerst, voederbiet, winterwortel  ) en kruiden als marjolein en luzerneklaver voor de geiten en schapen van de biologische geitenstal De WolleSik.
Een akker met wilde bloemen voor Groei en Bloei. Planten voor bloemschikken.
Een akker met allerlei gewassen voor vogels .
Een oertuin ; gewoon spontane opslag .
Pompoenen en courgettes
Artisjokken
Druivelaars, een wijngaard.
Bessenstruiken , zwarte , rode , kruisbes.
Een geiten wei en/of schapen wei afgewisseld door akkers. Mest te gebruiken op akkers.
Boomgaard , misschien voor iemand die cider of appelsap wil maken.
Aardbeienveld  om ( veel) jam te maken
Cranberry veld en/of bosbessen.
Wede , wouw en meekrap om plantaardige verfstoffen zelf te maken om wol te verven.
Een akker met natuurstroken van 30 bij 1,5 meter voor tuinliefhebbers die een akker van 500 m² te veel vinden maar toch graag zelf iets willen verbouwen resp. oogsten ( aardappels , wortels, uien , aardbeien, boerenkool enz.
Schooltuin
Kruidentuin , geneeskrachtig  en culinair.

Raatakkers Groot 

2- 5 hectare + boerderij(-tje)

Basisplan:

Een mooi groot gebied  van 2 tot 5 hectare met kleine bio-akkers en bio-weitjes van 500 en 1000 m² en verschillende soorten natuurstroken, veel  hagen en een houtwal , natuurakkers , enkele grote bomen  met een nestkast voor een steenuiltje en een boerderij of schuur op het terrein  .

In de eerste plaats is de boerderij of schuur er voor berging gereedschap , gezellige ruimte voor koffie , schuilen bij regen en toiletvoorziening voor de  bewerkers en vrijwilligers.

Ook kan de boerderij onderdak bieden aan geiten en schapen die op enkele van we weitjes in het complex lopen . Pauwen en kalkoenen mogen er vrij rond lopen . Eventueel ook hobby varkens die een modderbad nemen.

Er kunnen workshops worden gehouden van bij voorbeeld oude beroepen , demonstraties graan dorsen , wol spinnen en verven  en het land bewerken met een paard , exposities  enz.

Toeristen kunnen er op een terras of binnen in de koffiezaal  zitten nadat ze een rondgang hebben gemaakt over het complex via voetpaden langs alle akkers  en weitjes .

Er kunnen producten verkocht worden  die op de akkers gekweekt zijn of van het vee op de boerderij als geitenkaas of wol .

Kortom veel activiteiten in en om de boerderij  wat veel bezoekers zal aantrekken en die dichter bij de natuur zal brengen.

Bij de boerderij kunnen natuurlijke  speelwerktuigen voor ( kleine )kinderen geplaatst worden en in de nabijheid een maïsdoolhof worden aangelegd.

Eén raatakker kan voor schooltuinen bestemd worden, zodat de jeugd kennis maakt met groente kweken en er misschien ook een bloementuin wil aanleggen.

Belangrijk element voor de biodiversiteit is de aanwezigheid van natuurlijk water in de vorm van

een beekje  en/of paddenpoel.

Een landschapsarchitect kan een mooie  indeling maken van ongeveer 20 te verhuren raatakkers  van 1000 m² en 20 van 500 m² en  nog akkers onder beheer van de Stichting die als natuurakker worden in gericht , bij voorbeeld graan akkers en een akker met bladrammenas die niet worden geoogst maar ook in de winter blijven staan met zaden voor de vogels. Ook nog braak liggende velden en velden die met een groenbemester worden ingezaaid .

Voor meer leuke ideeën is altijd plaats mits het maar ten goede komt aan de natuur en als het de biodiversiteit  vergroot.

Natuurstroken

Vorig jaar hadden we aan de Wieselseweg natuurstroken van 3 meter breed en 30 meter lang , ingezaaid met verschillende soorten graan en veldbloemen .

Even goed en misschien beter kunnen de volgende variaties worden gemaakt :

Stroken die breder zijn , 4 of 5 meter geeft nog betere schuil- en nest gelegenheid .
Stroken  die niet ieder jaar opnieuw worden ingezaaid , maar grotendeels bestaan uit tweejarige en vaste planten en grassen. Dat heeft een aantal voordelen : De grond en alles dat daar leeft, insecten en wormen, ook eitjes op blad en gras  wordt niet overhoop gehaald Torretjes en mieren e.d. worden niet verstoord . Egels kunnen zich blijvend daarin vestigen.

Er kan net als bij de prehistorische raatakkers  van alles dat van de akkers komt , onkruid en stenen , op worden gegooid .
Stroken met struiken als Hondsroos , Meidoorn, druivelaars en bessenstruiken .
Wij verwachten dat door deze opzet de akkerbloemen als Korenbloem en Klaproos en de akkervogels  als Patrijs en Veldleeuwerik weer te zien en te horen zijn  in Apeldoorn.

De biodiversiteit  wordt vergroot  met uitstraling naar de omgeving en  het aantal insecten en insectensoorten zal weer toenemen.

Vaak herbergt een kleinschalig akker- en weide landschap meer plant- en diersoorten dan een bos omdat de variatie groter is.  Het is een heel goed ecosysteem.

Meer informatie of aanmelden bij :  janbulthuis@planet.nl ; 0553664791, 0613740613 )