Op iedere vrijdagochtend vanaf 10.30 uur ontvangen wij graag bezoekers en geven  dan een rondleiding en een kopje koffie of natuurzuivere appelsap bij een gesprek over de doelstelling van de raatakkers . U bent van harte welkom . Even aanmelden dat u komt via de contactpagina is gewenst.

Raatakkers , achter de  Wieselseweg 60 door het hek .

8 maart 2019  : Ons perceel wordt vergroot tot 1 hectare. Jan Ilbrink freest het terrein waar tot dan pony’s in stonden en waar we nu gerst en mosterd en akkeronkruiden gaan verbouwen . Het hele perceel krijgt nu meer het karakter van de bronstijd raatakkers  waar zowel in de lengte als breedte vele akkertjes aaneen geschakeld waren .

8 maart 2019  : Schaftwagen ingewijd met koffie en appeltaart. We kunnen er niet allemaal in ( max zitplaats voor 10 personen)   , maar het was heel gezellig en het tuinseizoen kan nu van start gaan . Er kwamen nog liefhebbers voor 2 tuinstroken bij .

28 februari 2019  : Schaftwagen grachtengroen  geverfd. De luiken en het witte dak worden mosgroen geverfd .

8 februari 2019  : Schaftwagen aangeschaft ! Gekocht bij “hj” uit Vaassen .Wij gaan hem nog groen verven . Hij heeft een aparte opbergruimte van 1 m breed .

Op 13 april 2018 de zware dikke  banken naast de picknickrafel geplaatst .Deze banken en de  robuuste tafel zijn gemaakt door Gregor .

 Onze klus “raatakkers seizoenklaar “maken  is geklaard op 9 maart 2018. Met 4 dames en 4 heren honderden uitjes geplant en twee rijen  Daslook . Wies de Graaf bracht koffie met cake .   Het toilethok met een composttoilet is inmiddels ook gereed .                                                                   

            

.

.

                                            

Vruchtwisseling

Op onze raatakkers willen we een driejarige vruchtwisseling doen , op de velden A,B en C . Op veld A wordt veel mest aangebracht , paardenmest of luzernekorrels. We verbouwen daar de gewassen die veel stikstof nodig hebben zoals koolsoorten , suikermaïs , zonnebloem , pompoenen, knolselderij. Op veld B, het veld dat vorig jaar bemest is ,  wordt niet  gemest en komen de planten die horen bij de matige groep zoals: uien, knoflook, wortels, bieten , paprika , meloen , rammenas , basilicum, pastinaken.   Op dit veld kan goed verteerde  kompost worden aangebracht .Groep C, twee jaar geleden bemest ,  is de zuinige groep , waar geen stikstof meer in de grond zit .Hiertoe worden geteeld  : Witte bonen , duivenbonen , luzerneklaver , kruiden als marjolein.Sommige gewassen hebben kalium nodig , patentkali , zoals bij aardappels.Andere gewassen hebben kalk nodig , de koolsoorten , luzerne , marjolein.Twee van de tien velden worden met groenbemesters ingezaaid ; één met mosterdzaad en één met bladrammenas .

Deze velden bloeien fantastisch mooi , blijven met de zaden voor de vogels ’s winters op het veld en worden in het voorjaar ingefreesd.Velden met graag worden op B of C  gezaaid.De natuurstroken kunnen jaarlijks worden ingezaaid met graan en akkeronkruiden als klaproos en korenbloem of ze worden éénmalig ingezaaid met meerjarigen en verder met rust gelaten .Dat is minder mooi voor het oog maar wel beter voor het insectenleven in en vlak boven de grond .Deze stroken worden niet bewerkt en wormen kunnen daar dus ook goed overleven en naar de akkers uitzwermen . Het onkruid en de stenen van de akker kunnen dan op de natuurstrook worden gegooid , net als in de bronstijd . Zo ontstonden de walletjes .De houtwal moet bestaan uit inheemse struiken en een enkele boom als overstaander er tussen .Het vruchtwisselingssysteem geldt natuurlijk alleen voor éénjarige gewassen . Niet als er een akker is met een druiven stokken of zwarte en rode bessen .      Globale Indeling  Raatakkers